רוצים שנגיע להעביר אצלכם/ן בית מדרש חברתי?

מרכז ההדרכה של "ממזרח שמש-כל ישראל חברים" מהווה מקום מפגש פיזי, רגשי ורוחני בין זהויות שונות במרחב הישראלי והיהודי. במפגש נעסוק בבירור זהות, במנהיגות עצמית וחברתית, בהרכב החברה הישראלית, ועוד; כל זאת באמצעות פגישה חווייתית, אישית וקבוצתית, עם מקורות יהודיים וישראליים מתקופות שונות וברוח חכמי יהדות ארצות האסלאם.

אנו מאמינות/ים כי באמצעות שינוי התודעה הישראלית הרחבה, ע"י הפרטים והמגוון האנושי המרכיב את החברה, ניתן לעשות שינוי חברתי ולהפוך את המקום בו אנו חיות/ים למקום שמכיל זהויות שונות ומעניק לכולן מקום שווה.

מרכז ההדרכה מספק סדנאות, סמינרים, ימי עיון, קורסים, הרצאות וסיורים- לקהלים שונים ומגוונים: סטודנטיות/ים, א/נשי חינוך, הורים, ש"שינים, מכינות קדם צבאיות, מכינות בוגרות/ים, מדריכים/ות בתנועות הנוער השונות, רבני קהילות, תלמידי/ות תיכון וחט"ב, עובדים/ות סוציאליים/ות, עובדות/ים עם א/נשים בעלי/ות צרכים מיוחדים, משרתי/ות כוחות הבטחון, בני/ות שירות לאומי ועוד.

הסדנאות מותאמות לקהל היעד, ונבנות לפי צרכי המקום ומאפייניו.

אנו פועלות/ים בכל רחבי הארץ- ישנה אפשרות שנגיע אליכם/ן, או שתגיעו להתארח אצלנו (בתי המדרש שלנו ממוקמים בירושלים ובחולון).

צרו קשר- עוד היום, עם סיגל אברהם, מנהלת מרכז ההדרכה, במייל sigal@mizrach.org.il  או בטלפון 058-6518290.

במחשב"ה: בית מדרש חברתי בשירות הקהילה

ממזרח שמש > תוכניות > במחשב"ה: בית מדרש חברתי בשירות הקהילה

התוכנית מבקשת ל…

התכנית מבקשת להעצים את העבודה החברתית של מתנדבים בשנת השירות. לימוד המקורות היהודיים וקישורם לעשייה הקהילתית מציפים את התהליך האישי אותו חווים הצעירים בשנת השירות; מסייע ליצירת שפה משותפת למתנדבים כקבוצה; ותומך בשינוי אופי פעולת ההתנדבות בקהילה.

במחשבה – בית מדרש חברתי בשירות הקהילה
צעירים בשנת שירות ניצבים בצומת משמעותי. הם דוחים את מועד גיוסם לצה"ל ומפנים את עצמם לשנת התנדבות קהילתית בשכונות מוחלשות ובמוסדות רווחה. צעירים אלה ניצבים בצומת משמעותי וחשוב של גיבוש זהותם. הם בני שמונה עשרה, מחפשים תשובות לשאלות וליבם מלא באמונה בכוחם לשנות את מצב החברה.
עם זאת, רוב הצעירים, נחשפים למצב החברתי לראשונה בשנת השירות. הם מתפקדים ככוח עזר זמני – זמין אך לא מקצועי, ונקלעים לסחרור של עשייה. במידה והתמיכה והליווי אינם מספקים, נחלשת הירתמותם החברתית, ולעיתים מתחזקות עמדות שליליות של אותם צעירים על הקהילות או על המוסדות בהם הם מתנדבים.
מרחב קבוצתי בטוח, יאפשר להם להתפנות מלחץ העשייה, לעבד את תגובותיהם לחוויית ההתנדבות, ולעסוק בעצמם ובזהותם. לימוד בית מדרשי של הערכים, שהובילו אותם להתנדב, תוך חיבור למציאות החברתית, שעימה הם מתמודדים בשנת השירות, ולבעיות המבניות של החברה הישראלית, יעצים את עשייתם ואת זהותם היהודית והחברתית.

בית מדרש 'במחשבה' – להיות חלק בשינוי
'במחשב"ה: בית מדרש חברתי בשרות הקהילה' – התכנית מבקשת להעצים את העבודה החברתית של מתנדבים בשנת השירות. לימוד המקורות היהודיים וקישורם לעשייה הקהילתית מציפים את התהליך האישי אותו חווים הצעירים בשנת השירות; מקדמים שיח משמעותי של ליבון סוגיות זהות, ובפרט זהות יהודית; מסייעים ליצירת שפה משותפת למתנדבים כקבוצה, ותומכים בשינוי אופי פעולת ההתנדבות בקהילה.
• בית המדרש של 'ממזרח שמש' הוא מרחב בטוח להתבוננות פנימית ומקום לניסיון חייהם של המשתתפים, המאפשר מסע אישי ודיאלוג קבוצתי, תוך תהליך התעצמות המעמיד את המשתתפים במרכז העשייה החברתית.
• צוות בית המדרש מהווה מודל השראה למשתתפים. הצוות מעורב ומחויב, יוצר תחושת הזדהות, גאווה ואמונה רבה, המקדמות משמעותית את הלמידה והעשייה. עומק הלימוד, תוך דיבור ב"גובה העיניים", מעניק חוויה מעצימה, מתקנת ומוצלחת לרבים מהמשתתפים, שלעיתים צברו התנגדויות ללימוד יהדות.
• תוכן השיעורים והתהליך הקבוצתי, המחייבים נקיטת עמדה ופעולה מעשית בסוגיות חברתיות, מחזקים את המשתתפים, כפרטים וכקבוצה, כפעילים קהילתיים וכסוכני שינוי במעגלים הקרובים להם ובחברה כולה.

בית מדרש 'במחשבה' – עשייה משמעותית
'במחשב"ה: בית מדרש חברתי בשירות הקהילה' היא תכנית המלווה את פעילות התנדבות הצעירים, אחת לשבועיים, לאורך כל שנת השירות. התכנית אינה מחליפה את התנועות המשלחות את הצעירים לשנת השירות או את המוסדות בהם הם פועלים, אלא מהווה רכיב משמעותי ונדבך נוסף בהכשרת הצעירים.
התכנית פועלת במודל מרכזי הכשרה אזוריים לש"שינים, "שינשינוי", מטעם הסוכנות היהודית וקרן אבי חי, שבו קבוצות ממספר תנועות נפגשות במסגרת יום מלא המשלב הכשרה מקצועית.

בית מדרש 'במחשבה'- במכינות "ארז"
'במחשב"ה: בית מדרש חברתי בשירות הקהילה' פועלת גם בחלק מהמכינות הקדם צבאיות החצי שנתיות של עמותת 'אחריי!- נוער מוביל שינוי', מכינות "ארז" הפרוסות ברחבי הארץ. במודל זה, הנקרא 'מודל פיצה', המנחה מגיע למכינה עצמה, במסגרת הקבוצתית הטבעית למשתתפים, אחת לשבוע. במכינות הדגש הוא על מעורבות ואחריות חברתית מנקודת מבט יהודית, והתכנים עוסקים בגיבוש זהות ומפגש עם החברה הישראלית, וכן במנהיגות, מפגש עם האחר ושינוי חברתי.
בשנת תשע"ו (2015-2016) התכנית פועלת עם כ-500 צעירים/ות בשנת שירות ובני/ות מכינות קדם צבאיות בכל רחבי הארץ, בשיתוף התנועות המשלחות, קרן אביחי והסוכנות היהודית.